- Toplumların kültürel ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi toplar,
- Belli bir toplumda yaşayan insanların beden yapısı özelliklerini saptar, bedensel özelliklerinin standartlarını ortaya koyar,
- İnsanın biyolojik yapısının gösterdiği çeşitliliği ve biyolojik yapının zaman içerisinde gösterdiği değişimi inceler,
- Toplumlardaki çeşitli kültürleri benzerlik ve farklılıklarına göre inceler, kültürel değişme olgusunu irdeler,
- Kültürleri hem kendi özgül bütünlüğü içinde inceler hem de kültürler arası araştırma yapar,
- Kültürel alandan derlediği verileri karşılaştırmalı yöntemle analiz eder, kültürel sorunlara çözümler üretir,
- Çeşitli insan grupları arasında yaşayarak, davranışlarını, adetlerini gözlemler, çalışmaları doğrultusunda bazı gruplara anket uygular,
- Çalışmalarını araştırma konusuna göre din, siyaset, aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme, toplumsal değişimler vb. konularda yoğunlaştırır.
- Tarih, biyoloji ve sosyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- Toplumların biyolojik ve kültürel özelliklerine ilgi duyan,
- Araştırma gücü yüksek ve ilgisinin yanı sıra bilimsel meraka sahip,
- Ayrıntılarla uğraşmayı seven,
- Gözlem yeteneği gelişmiş,
- Analitik düşünme gücü yüksek,
- Dikkatli ve sabırlı,
- İnsanlarla iletişimi iyi kimseler olmaları gerekmektedir.
Antropoloji programında eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince:
1. yılda; Biyolojik ve kültürel antropoloji bilimlerinin kapsamını tanımlayan temel nitelikli giriş dersleri. Bunlara ek olarak, antropoloji ile yakından ilişkili olan biyoloji, sosyoloji, tarih, uygarlık tarihi, arkeoloji, felsefe, doğa tarihi gibi alanlardan giriş dersleri verilir.
2. yılda; İnsan biyolojisi, insan bedeninin ölçülmesi, istatistik, genetik, antropoloji kuramları, akrabalık sistemleri, alan araştırması gibi daha spesifik alanlara temel oluşturacak; insanı biyolojik ve kültürel açıdan incelemede yardımcı olabilecek temel dersler verilir.
3. ve 4. yılda; Antropoloji biliminde uzmanlaşma gerektiren dersler verilmektedir. Biyolojik antropoloji alanında çalışacak olanlar için, evrim ve evrim düşüncesinin gelişimi, canlılığın evrimi, insan evrimi, insanda büyüme ve gelişme, insanda biyolojik çeşitlilik, adli antropoloji, diş antropolojisi, paleopatoloji, beslenme, ergonomi, insanın kültürel yapısının değişimi vb. kültürel antropoloji alanında çalışacak olanlar ise din, cinsiyet, ekonomi, ekoloji, kültürel değişim, tıbbi antropoloji, dil antropolojisi, psikolojik antropolojisi, kent ve sanayi antropolojisi, geleneksel toplumlar, ekonomi vb. insan toplulukları ve kültürleriyle ilişkili özelleşmiş dersler verilir.